Ładowanie  twojego
winnego doświadczenia

Winnica

Winnicę 55-100 założyliśmy w 2015 roku na przepięknych Wzgórzach Trzebnickich charakteryzujących się wyjątkowym mikroklimatem i najdłuższym okresem wegetacyjnym w Polsce. Samo znalezienie odpowiedniego miejsca zajęło nam 2 lata. Udało się, własnymi rękami, od zera, stworzyliśmy miejsce, w którym każdy promień słońca przekształca się w owocowy aromat wina. Darzymy to miejsce miłością i szacunkiem ponieważ wiemy jak wiele pracy potrzeba by stworzyć coś wyjątkowego. Z drugiej strony to nasza pasja, która daje wiele satysfakcji i radości, najwięcej wtedy, gdy możemy dzielić się tym co stworzyliśmy z Wami.

To co robimy, inspirowane jest szczerością natury. Jesteśmy uczciwi wobec siebie i uczciwi wobec ludzi, dla których produkujemy nasze wino

Nasza ekipa:

Tomasz

Co-founder,
opiekun uprawy

Dorian

Co-founder,
marketing i sprzedaż

Jakub

Operator maszyn specjalnych

Kasia

Ekspert od pielęgnacji roślin

Ela

Zawsze pozytywny pomocnik

Julita

Ekspert od pielęgnacji roślin

Winnica 55-100 to historia miejsca, które połączyło ludzi dla tworzenia dobrego wina. Przekaz jest prosty: “nasza nazwa jest kodem pocztowym miejsca w którym działamy!"

Podążaj szlakiem winorośli i spróbuj niepowtarzalnego smaku ręcznie robionego wina

Zawsze możesz zdegustować nasze wina, nasze owoce i nasz styl życia bezpośrednio w winnicy razem z nami

Uprawa ekologiczna

Na północnych zboczach naszej parceli rosną owocowe krzewy: jagody kamczackie, borówki amerykańskie i świdośliwy, które co roku rodzą pyszne i zdrowe owoce. Z części z nich tworzymy pyszne przetwory, pozostałe cieszą naszych gości, którzy mogą jeść je prosto z krzaków.

Jagoda kamczacka

Owoce jagody kamczackiej są słodko-kwaśne i soczyste. Są skarbnicą antyoksydantów i witaminy C. Można z nich robić soki, dodawać do konfitur, a nawet sporządzać nalewki. Nadają się również do mrożenia.

Świdośliwa

Pod koniec czerwca dojrzewają owoce świdośliwy. Wyglądem i smakiem przypominają borówkę czarną. Są skarbnicą flawonoidów i minerałów. Dają się suszyć i można ich używać zamiast rodzynek.

Borówki amerykańskie

To smaczne i aromatyczne owoce o winno-słodkim smaku. Mają wiele walorów prozdrowotnych m.in. posiadają duże ilości fitoestrogenu skutecznego w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Są również bogate w błonnik i antyoksydanty pomagające w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Dzika róża

Jej owoce to małe bomby witaminowe. Zawierają naturalną wit. C a także A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, bioflawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, olejki eteryczne i sole mineralne. Suszona w temperaturze do 40°C – zachowuje wszystkie wartości odżywcze!

Nasza historia

Całe nasze życie to droga, którą podążamy za swoimi marzeniami. Choć często jest pod górkę, wierzymy że tym piękniejsze będą widoki, gdy dotrzemy na szczyt!

Nasza pierwsza wizyta na polu

Porządkujemy teren, pierwsze winorośle posadzone

Duży zakup na kołach

Piękny poranek z winoroślą

Winiarnia przed remontem

Remont na finiszu — zaczynamy szykować beczki

Wyposażamy naszą winiarnię

Zebrane winogrona gotowe, aby się stać winem

Pierwszy kielich wina z naszej winnicy

Terroir

Przepiękne krajobrazy w naszej winnicy tworzą spiętrzenia wzniesień morenowych, które są pozostałościami ruchu lodowca. Podłoże stanowią tu warstwy ziemi, głazów, gliny a także piasków i lessu. Nasłonecznienie na stokach jest bardziej intensywne niż na płaszczyźnie, dzięki czemu winna latorośl ma doskonałe warunki do rozwoju, a jej owoce są wyjątkowo słodkie. Rodzaj gleby, odpowiednio dobrane szczepy winorośli, szczególne warunki klimatyczne i nasza praca łączą się harmonijnie dając niepowtarzalny charakter wina.

Atrakcje

Wzgórza Trzebnickie ze względu na ukształtowanie terenu i wyjątkowe walory przyrodnicze nazywane są małą Toskanią. Znajdują się tu liczne trasy piesze i rowerowe - słynny Rowerowy Szlak bursztynowy EV 9 – będący  częścią międzynarodowej sieci szlaków Eurovelo. Poza pięknymi krajobrazami w pobliskiej wsi znajduje się Małe Muzeum Ludowe w Marcinowie, a dalszej okolicy m.in.: Stawy Trzebnickie, Międzynarodowe Sanktuarium św. Jadwigi Śląskiej i Pocysterski Klasztor w Trzebnicy.

Winiarska historia regionu

Dolny Śląsk może poszczycić się najstarszymi tradycjami winiarskimi w kraju oraz doskonałymi warunkami klimatycznymi do uprawy winorośli. Olbrzymią rolę odegrały zakony Cystersów sprowadzone na Dolny Śląsk w XII wieku. Cystersi znani byli ze swego zamiłowania do rolnictwa i budownictwa; zakładali winnice i stawy rybne, budowali młyny, browary i tkalnie. Dolnośląskie cysterskie klasztory, jak w całej Europie, były ośrodkami postępu gospodarczego i kulturalnego, wywierającymi olbrzymi wpływ na rozwój ziem, na których się znajdowały. Cysterski Szlak, biegnący przez Dolny Śląsk, jest częścią Europejskiego Szlaku Kulturowego.

Napisz do nas

Twoja wiadomość
Twoje imię i nazwisko
Twój email
Dziękujemy!
Twoja wiadomość została wysłana!
Ups! Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.