‘Winnica 55-100’ to nie tylko kawałek gleby pokryty roślinami. To kraina słońca, otoczona stromymi pagórkami, zacienionymi lasami i dziką przyrodą. Miejsce ukryte przed kapryśnym światem dzięki troskliwym rękom właścicieli - Tomasza i Doriana, gdzie z pasji rodzą się wyjątkowe rzeczy.
“ Zamiłowanie do winiarstwa zrodziło się u nas już za czasów studenckich, gdy obaj eksperymentowaliśmy z nastawami moszczu z winogron zbieranych u dziadków w ogródku. Wspólne podróże, szlakiem win oraz regionalnych kuchni z całego świata, rozwinęły w nas tę pasję. Naszym marzeniem stało się założenie własnej winnicy. ”
“ Kiedy stało się jasne, że przywiązanie do rzemiosła winiarskiego jest tak intensywne, że stanowi nierozerwalną część naszego życia, postanowiliśmy oddać się temu w pełni i założyć winnicę. Własnymi rękami, krok po kroku, zbudowaliśmy miejsce, w którym każdy promień słońca przeradza się w owocowy aromat wina. ”
Plantacja opiera się na
3 głównych szczepach: Solaris, Muscaris i Regent
2400 słupków podtrzymuje rusztowania dla pnących się po nich liści
Druty rozciągnięte wzdłuż rusztowań mają łącznie ponad 30 km długości
Uprawa położona na 3 skłonach pasma Wzgórz Trzebnickich
Najlepszym sposobem na poznanie świata wina jest mówienie o nim językiem smaków, zapachów, tekstur i emocji. Degustacja wina to wielozmysłowe, multisensoryczne przeżycie. Wino można oglądać, wąchać i smakować. Jest to jeden z najbardziej emocjonalnych produktów na świecie.
Wszystkie winaZachwyca owocowością oraz lekką słodyczą przenosząc nas do sadu wypełnionego promieniami słońca. Wyczuwalne aromaty jabłek, gruszek i dojrzałych brzoskwiń
Wina z rocznika 2022
Wino o jasnożółtej barwie i ładnym połysku. Wyczuwalne aromaty dojrzałych brzoskwiń, gruszek i jabłek. Zachwyca owocowością przenosząc nas do sadu wypełnionego promieniami słońca. Wyróżnia się delikatną słodyczą, która współgra z odpowiednio zbalansowaną kwasowością. Doskonałe do makaronów, potraw z drobiem lub lekkich sałatek oraz serów.
Doskonałe do makaronów, potraw z drobiem lub lekkich sałatek oraz serów. Obj. netto 0,75 l / alk. 12%
Podawać w temperaturze
8- 10
°C
Wina z rocznika 2022
60 zł
Wino o delikatnej złotej barwie. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem moreli, jabłek oraz białych kwiatów dzikiego bzu. Odpowiednia kwasowość orzeźwia zapewniając świeży i bogaty smak.
Wina z rocznika 2022
Wino o delikatnej złotej barwie, przepełnione aromatami owoców cytrusowych, jabłek oraz białych kwiatów. W ustach pełne, intensywne, o wyraźnym posmaku świeżych winogron. Odpowiednia kwasowość orzeźwia zapewniając świeży i bogaty smak.
Świetnie sprawdzi się serwowane do lekkich dań z drobiu, potraw lekko ostrych, a także owoców morza i dań smażonych. Obj. netto 0,75 l / alk. 10,5%
Podawać w temperaturze
8 - 10
°C
Wina z rocznika 2022
60 zł
Czaruje piękną jasno różową barwą i przyjemną wyraźną słodyczą. Charakteryzuje się aromatami dojrzałych truskawek i poziomek.
Wina z rocznika 2022
Wino o pięknej barwie eleganckiego różu. W nosie wyraźne aromaty dojrzałych truskawek i poziomek. W ustach czerwone owoce przypominające porzeczki i maliny. Przyjemne i delikatne, z ujmującą słodyczą zbalansowaną odpowiednią kwasowością, która podkreśla owocowy charakter wina.
Idealne jako wino deserowe, pite samodzielnie lub uzupełnienie lekkich dań z drobiu i sałatek z owocowym dressingiem. Obj. netto 0,75 l / alk. 9,5%
Podawać w temperaturze
8 - 10
°C
Wina z rocznika 2022
60 zł
W ustach gładkie i aksamitne, o delikatnych taninach i długim owocowym posmaku. Aromaty wiśni, jeżyn i owoców leśnych.
Wina z rocznika 2022
Wino o intensywnie rubinowej barwie. Bogaty nos emanuje aromatami wiśni, jeżyn i ciemnej czekolady, wzbogaconymi o delikatne nuty wanilii. W ustach bogate i aksamitne, o smaku zdominowanym przez dojrzałe ciemne owoce i długiej wyrazistej końcówce.
Podawać do wołowiny duszonej w czerwonym winie, pieczonych mięs, steków oraz pikantnych sosów. Obj. netto 0,75 l / alk. 10,5%
Podawać w temperaturze
16 -18
°C
Wina z rocznika 2022
60 zł
Podróżując po świecie zawsze podążaliśmy szlakiem winnic i kulinarnych tradycji odwiedzanych miejsc. Największą radość przynosiło nam odkrywanie nowych smaków i dzielenie się nimi. Dlatego co roku wkładamy ogrom pracy by uzyskać najlepszej jakości owoce a następnie dać radość z odkrywania nowych, niepowtarzalnych smaków i aromatów naszych win.