Najlepszy przepis na świątecznego grzańca

Zachwyć gości pysznym grzanym winem

Zimową porą najlepszym sposobem na rozgrzewkę jest kubek ciepłego grzanego wina. Szczególnie dla miłośników tego trunku :) Jest to napój pełen aromatów korzennych przypraw, miodu i cytrusów, który od razu przywodzi na myśl świąteczny czas. Nic dziwnego skoro grzaniec jest 'obowiązkowym' zakupem na wszystkich świątecznych jarmarkach. Jednak tam zazwyczaj serwują najtańsze wino z kartonu lub ewentualnie gotowego grzańca galicyjskiego. Jest to podstawowy błąd, gdyż jak wiemy jeśli chodzi o smak to jakość produktów ma największe znaczenie. Poczujecie to w smaku grzańca z naszego przepisu, którego bazą jest nasze wino Regent. Ja najchętniej sięgam po wersję nieleżakowaną w beczce, napój jest wtedy delikatniejszy w smaku, bardziej owocowy. Jeśli wolicie jednak więcej dębowych aromatów sięgnijcie po Regenta Barrique.

Zapytacie dlaczego ten przepis jest najlepszy? Odpowiedź jest prosta, dlatego, że opiera się on na lokalnym, pysznym, lekkim winie Regent z Winnicy 55-100, regionalnych składnikach najwyższej jakości i naturalnych przyprawach. Grzaniec ten za każdym razem oczarowuje i zaskakuje gości którzy odwiedzają naszą winiarnię. To kolejny powód dla którego warto odwiedzić nas w grudniu :)

Składniki:

- wino Regent 55-100 lekkie lub Regent barrique

- prawdziwy miód wielokwiatowy, lipowy lub akacjowy (do smaku)

- laski cynamony x 2

- laska wanilii x 1

- goździki (garść)

- duża świeża pomarańcza

- odrobina imbiru

- opcjonalnie plasterki świeżego lub suszonego jabłka

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość porcji:
Zależy od użytych składników. Jedna butelka wina 0,75l wystarczy na 4 max. 5 osób. Jeśli macie więcej gości podwajamy ilość składników z przepisu.

Serwowanie:
Ciepły napój podawać w kubku z uchem. aby ładnie się prezentował możecie do kubków włożyć plasterek pomarańczy lub jabłka.

Sposób przygotowania:
Wino wlewamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu i pilnujemy żeby nie doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Wanilię należy przeciąć wdłuż (jeśli nie macie prawdziwej dodajcie odrobinę ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią, pomarańczę kroimy w plastry i również dodajemy do rondelka. Podgrzewamy aż napój będzie bardzo ciepły i wyłączamy palnik. Et.. Voila!

Wróć do listy wydarzeń
Zobacz wydarzenie na Facebooku